We willen bevorderen dat mensen met een beperking zo veel mogelijk weer aan het werk gaan. Omdat ze vaak een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kopen we re‑integratiediensten en scholing in om hen werkfit te maken en naar werk te begeleiden. We verstrekken ook subsidie aan ggz‑instellingen om trajecten in te kopen op basis van de methodiek Individuele plaatsing en steun (IPS) voor uitkeringsgerechtigden met een Ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsuitkering met een ernstige psychische aandoening (EPA). Verder verstrekken we hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen met een beperking hun werk goed kunnen (blijven) doen, onderwijs kunnen volgen of goed kunnen functioneren in hun dagelijks leven. UWV verstrekt de voorzieningen voor werk en onderwijs. Het kan gaan om meeneembare voorzieningen (zoals een brailleleesregel of een aangepast bureau), vervoersvoorzieningen (zoals de aanpassing van een auto) en intermediaire voorzieningen (zoals een gebarentolk of een voorleeshulp). We verstrekken tolkvoorzieningen voor werk, onderwijs en het dagelijks leven. Hiermee is UWV het centrale loket voor mensen met een auditieve beperking en organisaties die tolkuren aanvragen. Voorzieningen kunnen ook voorkomen dat mensen een beroep moeten doen op een uitkering: 32% van de mensen die gebruikmaakt van een voorziening ontvangt geen uitkering. In totaal maken 18.573 mensen gebruik van een voorziening.
Tot en met augustus 2021 hebben we 24.540 werkvoorzieningen ingezet voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, waarvan de meeste voor Wajongers (18.618). In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kenden we 3.223 onderwijsvoorzieningen toe. Dat zijn er minder dan in dezelfde periode in 2020 (3.510). Tot en met augustus 2021 hebben 3.405 personen gebruikgemaakt van de toegekende tolkvoorziening voor in het dagelijks leven. Daarnaast hebben we aan 90 organisaties een voorziening toegekend. Aan 303 personen zijn meer uren toegekend omdat zij meer tolkuren nodig hebben.
Experiment Generieke werkgeversvoorzieningen
Als een van de initiatieven om de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking te verhogen, is per 1 juli 2021 de algemene maatregel van bestuur Besluit experimentele subsidie generieke werkgeversvoorzieningen in werking getreden. Op basis hiervan kunnen werkgevers van 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022 bij UWV een subsidieaanvraag indienen voor een generieke werkgeversvoorziening. Het experiment is in vergelijking met de eerdere pilot op een aantal punten verruimd:
-
De werkgever hoeft bij de subsidieaanvraag niet meer aan te geven welke werknemers van de voorziening gebruik gaan maken. De werkgever kan volstaan met een plan van aanpak waarin hij aangeeft welke voorziening hij wil realiseren, voor welke doelgroep en hoe hij denkt de werknemers hiervoor te werven. De subsidie mag ook gebruikt worden voor mensen met een structurele functionele beperking uit de doelgroep van de Participatiewet (klanten van gemeenten).
-
De werkgever mag onder bepaalde voorwaarden ook een aanvraag doen voor meeneembare voorzieningen.
-
Er is geen drempelbedrag om van de subsidie gebruik te kunnen maken.